Maatalous on tuotantomuoto  jossa toiminta on aina välittömässä yhteydessä ympäristöön. Tuotannon vaikutukset ulottuvat maisemaan  maaperään  vesistöihin ja ilmaan. Korkealaatuisten ja turvallisten elintarvikkeiden tuottamiseen tarvitaan puhdasta ympäristöä  joka on merkittävä kilpailuetu ruokaskandaalien ravistellessa maailmaa. Mutta voiko maatilayrittäjä omalla toiminnallaan parantaa kannattavuutta ja samalla vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia? Maatilayrityksen ympäristöopas auttaa tunnistamaan käytännönläheisesti kasvin- ja kotieläintuotannon ympäristövaikutukset ja kertoo keinoista  joilla niihin voi vaikuttaa. Oppaassa painotetaan ravinteiden käytön hallintaa ja vesistökuormituksen vähentämistapoja. Lähtökohtana toimenpiteille ovat maatilan ja peltojen sijainti sekä peltojen kaltevuus  peltomaan laatu ja vesistöjen läheisyys. Kirjassa kerrotaan myös kotieläintilojen ravinteiden hyödyntämisestä ylijäämien vähentämiseksi. Oppaassa käsitellään lisäksi energian käyttöä  jätehuoltoa ja jätevesien käsittelyä.